Društveni mediji i online alati za razmjenu znanja, učenje, suradnju, razmjenu sadržaja i komunikaciju

2. Društveni mediji I. dio

Facebook – najveća društvena mreža na svijetu. 

Facebook Grupe su moćan kanal unutar alata. Facebook Grupe olakšavaju dijeljenje informacija i komunikaciju unutar određene skupine ljudi. Mogu biti javne ili otvorene, zatvorene i tajne. Unutar grupe članovi mogu pisati objave, kreirati događaje, dijeliti videozapise i fotografije stvarati ankete te kreirati i dijeliti datoteke. Učitelji, nastavnici i stručni suradnici mogu se priključiti različitim grupama određene tematike, npr. Dabar HrvatskaŠkolska zbornica, Učitelji INFORMATIKEeTwinning, E-Dnevnik.hrTajništvo škole – pitanja i odgovori u kojima mogu dobiti različite informacije, raspravljati te dijeliti iskustva s kolegama. 

Prednosti uporabe Facebook Grupa u svrhu profesionalne suradnje vidljive su u mogućnosti da korisnici brzo i u bilo koje vrijeme dođu do potrebne informacije i sadržaja. U grupama je vidljiv identitet korisnika, koje su tijekom primanja u grupu administratori provjerili na osobnom profilu. Na taj je način osigurana veća razina sigurnosti u profesionalni identitet.
Twitter – microblogging servis i društvena mreža koja se temelji na razmjenjivanju kratkih poruka i druženju, tj. praćenju drugih korisnika. 

Odličan alat na Twitteru je TweetChat, komunikacija na profesionalnoj razini. Događa se kada se skupina korisnika Twittera sastaje na unaprijed dogovorenu raspravu kako bi razgovarala o temi koju rabi određeni zastupnik (#). Domaćin Tweet Chat postavlja pitanja. Chatovi obično traju oko jedan sat. Hashtag povezuje pitanja i odgovore u virtualnom razgovoru. Zašto trebamo tweetati piše Nataša Ljubić Klemše. Pinterest – društvena mreža koja je usmjerena na otkrivanje ideja i raznih interesa. Stranica pruža veliki broj različitih sadržaja koji se mogu koristiti u nastavi, a velika je prednost mogućnost komunikacije s ostalim korisnicima. Učitelji, nastavnici i stručni suradnici mogu pratiti različite "ploče" u kojima mogu pronaći mnoštvo ideja koje im mogu koristiti u nastavi. Jedan od primjera bi bio Teachers on Pinterest

Na Pinterestu učitelji, nastavnici i stručni suradnici mogu komunicirati, surađivati i razmjenjivati ideje javim i privatnim načinima. Javnim objavama svojih tzv. pinova, a privatno putem poruka koje, uz tekst, omogućuju i prijenos višemedijskih zapisa.

Pinterest je, u razmjeni znanja i iskustva i profesionalnom umrežavanju, moguće rabiti kao newsletter, kao profesionalni profil te kao poveznicu na određenu mrežnu stranicu.